„Fahrenheit 451“, de Ray Bradbury. Una dintre mariile distopii, din seria „1984“, „Minunata lume nouă” sau „Noi“.
Dacă povestea lui Huxley merge pe ideea modificării genetice și a manipulării psihologice a omului, iar a lui Orwell pe lipsa de libertate, condiționată de politic, Bradbury se axează pe îndobitocirea oamenilor prin interzicerea culturii.
În lumea creată de Bradbury, pompieri nu mai sunt cei care sting focuri, ci cei care le stârnesc. Cărțile sunt ilegale, iar oricine le deține are de-a face cu pompierii, care dau foc nu doar cărților, ci și caselor celor care încalcă legea.
„O carte e o pușcă încărcată, ascunsă în casa vecină: pune-o pe foc, smulge-i armei focosul, zdrobește cugetul omului! Cine știe ce poate să pună la cale un om cult?”
Dar ce se întâmplă când Guy Montag, unul dintre pompieri, descoperă plăcerea de a citi și se întreabă dacă este un lucru atât de rău să explorezi lumea literelor?
„Nu voia să știe cum se face un lucru, ci de ce. E un obicei care poate da naștere la încurcături, începi prin a întreba de ce lucrurile sunt așa și nu altfel și sfârșești prin a fi nefericit de-a binelea, dacă perseverezi. Biata fată, mai bine c-a murit.”
Ce se întâmplă când, în timpul raidurilor, în loc să ardă toate cărțile, ascunde câteva la piept și le duce acasă, ca pe o comoară neprețuită? Ce se întâmplă când este prins?
„Poate că ele au dreptate, poate că-i mai bine să nu privești realitatea în față, ci să alergi cu ochii închiși după plăceri. Nu știu, Și mă simt vinovat…”
O carte absolut genială, care te infioară, mai ales când te gândești cum ar arăta o lume în care cuvântul scris și, în sine, imaginația omului ar fi interzise și incendiate.
Pe tema utopiilor/distopiilor am mai citit „Noi“, de Evgheni Zamiatin, „1984” și „Ferma animalelor“, de George Orwell, „Minunata lume nouă“, de Aldous Huxley, „Povestirea cameristei” și „The Testaments“, de Margaret Atwood, „Noua Atlantidă“, de Francis Bacon, seria „Jocurile foamei“, de Suzanne Collins, „Utopia“, de Thomas More.
De Ray Bradbury am mai citit „Cronicile marțiene“.
„Fahrenheit 451” a fost ecranizată în 1966.